DUK

Dažniausiai užduodami klausimai:

K: Kodėl jūsų duona būna tokia minkšta? Ar tikrai nededate jokių dirbtinių puriklių?
A:
Mūsų gaminama duona yra minkšta, nes jos sudėtyje yra plikinio. Plikinys – tai tam tikra proporcija sumaišyti ir verdančiu vandeniu užplikyti miltai, salyklas, kmynai ir druska. Būtent dėl šios sudedamosios dalies duona yra puri, malonaus saldžiarūgščio skonio.

Procesas nuo plikinio paruošimo iki duonos iškepimo trunka nuo 16 iki 26 valandų. Jei duoną keptume su dirbtiniais priedais, gamybos procesas tetruktų 4-5 valandas. Žinoma, tai palengvintų ir pagreitintų darbą, be to, dirbtiniai priedai pailgina ir produkto realizacijos terminą.

K: Kaip atskirti, ar duona iškepta su dirbtiniais priedais?
A:
Dirbtiniais priedais „pagerinta“ duona bei batonai vienodo minkštumo išlieka beveik visą tinkamumo naudoti terminą. Be to, kepinių, pagamintų su pagerintojais ir purikliais ar tiesiog iš mišinių, minkštimo akytumas yra gerokai didesnis.

K:
Kodėl jūsų duona po kelių parų šiek tiek sukietėja?
A:
Nes ji kepama iš natūralių ingredientų. Duona kietėja, kai jos minkštimas praranda drėgmę. Net ir mūsų naudojamas plikinys duonos minkštumą garantuoja ribotą laiką.

Nepasikliaukite skambia reklama ir nuolat minkštais produktais. Natūrali duona po kelių parų šiek tiek sukietėja, tačiau išlaiko savo maistingąsias savybes. Daugybe konservantų „praturtinti“ produktai ilgai išlieka minkšti, tačiau ar tikrai norite tai valgyti?

K: Ar kepyklos „Gudobelė“ duona kepama TIK iš natūralių ingredientų?
A:
Taip, visos kepyklos „Gudobelė“ naudojamos žaliavos ir pagardai yra tik natūralūs. Daugiausiai perdirbta žaliava čia – kone kiekvieno iš mūsų kasdien vartojamas cukrus. Kepyklos „Gudobelė“ kepamoje šviesioje ir tamsioje ruginėje duonoje nerasite nei vieno ingrediento žymimo raide E. Patariame atidžiai skaityti informaciją ant produktų pakuotės. Būkite tikri, jog valgote tik tai, kas duota pačios gamtos.

K: Ar duona būtų geresnė, jei kepčiau ją namie pats?
A:
Į šį klausimą galima atsakyti dvejopai. Turbūt esate girdėję, kad maloniausiu kvapu pasaulyje pripažintas šviežios duonos kvapas.

Žinoma, vargu, ar koks kepėjas patenkins geros šeimininkės fantazijas ir polėkį. Juk jis turi derintis prie įrengimų pajėgumų, prekybininkų užgaidų, galų gale prie individualaus kiekvieno žmogaus skonio. Tačiau sunkiai įsivaizduojame visą dieną dirbančią moterį, mamą, kuri 2 ar 3 kartus per savaitę dar zuja aplink duonkepę kepdama duonelę.

Be to, parduotuvėje pirkti ingredientai, ypač miltai, ne visada tinka duonos kepimui. Jei kepykloms malūnai priversti tiekti pastovios kokybės ir parametrų miltus, tai mažmeninėje prekyboje pasitaiko visko…

Tačiau kepykloje „Gudobelė“ naudojamos tik aukščiausios kokybės žaliavos, tiekiamos patikimiausių tiekėjų. Ingredientų kokybė nuolat tikrinama. Stebimas gamybos procesas. Atrankos būdu tikrinami kiekvienos partijos gaminių kokybiniai parametrai.
K: Ar viskas, ką rašote gaminio pakuotėje yra tiesa?
A:
Taip. Gaminio pakuotėje esančios informacijos teisingumas tikrinamas valstybės institucijų. Be to, kartą per pusmetį gaminiai vežami į Lietuvos Maisto instituto laboratoriją, todėl informacija ant gaminio pakuotės visuomet yra teisinga. Jei gaminio sudėtyje nematote E raidėmis žymimų ar kitų jums nežinomų ingredientų, reiškia duonoje jų nėra.

K: Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis duoną ir batonus?
A:
Į jų sudėtį. Pagalvokite, ar tikrai norėtumėte, jog jūsų vaikai valgytų kažką neaiškaus ir užkoduoto raide E bei skaičiais? Ar norėtumėte tai valgyti pats? Juk įvairių konservantų poveikis žmogaus sveikatai nėra visiškai ištirtas.