Humusas – vienas populiariausių užkandžių su vietine duona artimuosiuose rytuose.
Humusas – vienas populiariausių užkandžių su vietine duona artimuosiuose rytuose.
Gaminant humusą priedais galima eksperimentuoti pagal savo skonį ir nuotaiką, bet būtinas jo ingredientas yra sezamų pasta – tahini, be jos humusas būtų ne humusas. Avinžirnių užtepą puikiai tinka kabinti ne tik duona, bet ir pjaustytais morkų, salierų gabaliukais ar traškiomis duonelėmis „Bon Crisp“.
Ingredientai
1 stiklinės sausų avinžirnių
1 šaukštelis sodos
4 v.š sezamų pastos
2 v.š citrinų sulčių
2 česnako skiltelių
50 šalto vandens
žiupsnelio malto kumino
žiupsnelio aitriųjų paprikų
druskos pagal skonį
traškių duonelių „Bon Crisp“
Gaminimas
Iš vakaro sausus avinžirnius užpilkite vandeniu ir palikite per naktį išbrinkti. Ryte juos perplaukite ir statykite virti, į vandenį įberkite sodos. Avinžirniai išverda daugmaž per 30-40 minučių. Svarbu jų nepervirti, bet per žali irgi neturėtų būti, nes sunkiai susitrins. Išvirusius nusunkite ir praskalaukite šaltu vandeniu.
Į elektrinę kapoklę suberkite avinžirnius, prieskonius, supilkite sezamų pastą, citrinų sultis ir trinkite, kol virs košele. Toliau trindami pilkite šaltą vandenį, kol užtepas taps tinkamos konsistencijos. Užtepą prieš pateikdami palaikykite šaldytuve, nešdami į stalą apibarstykite za’atar prieskoniais arba apšlakstykite alyvuogių aliejumi.